LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası 64 ülkede, 72 kuruluş tarafından tanınmakta ve her yıl 2- 8 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır.
Belki de çevremizde hatta yakınlarımız arasında bu hastalığa yakalananlar vardır. Bu hastalar, aldıkları tedaviden dolayı saçlarında dökülme, hastalığın ağırlığından dolayı bünyeleri hassas olur. Bu yüzden insanlardan gelebilecek mikroplara ve olumsuzluklara karşı önlem amaçlı maske takarlar.
En sık çocukluk çağında görünen ve kan kanseri olarakta bilinen Lösemi hastalığı hakkında farkındalığımızı arttıralım.
LÖSEMİ NEDİR?
Lösemi hastalığı, damarlarımızda dolaşan kanın yapım yeri olan kemik iliğinin içerisindeki kök hücrelerin, kendilerine benzer blast isimli kontrolsüz kötü hücre oluşturarak normal kan hücrelerinin yerini alması durumudur. Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir.
Kemik iliğinde üretilen blastlar normal kan hücrelerinin üretilmesine engel olur ve normal kan hücrelerinin yaptığı işleri yapamazlar. Çoğalarak kana geçerler. Kemik iliğinden başlayan lösemi, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir.
Çocukluk çağında (2-5 yaşlarında) en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı lösemisi %85 tedavi edilebilen bir hastalıktır.
LÖSEMİLİ HASTALARA NASIL DAVRANMALIYIZ?
Gerek hastanede, gerek toplu taşıma araçlarında ve gerekse sokakta,caddede maske takarak insanlardan gelebilecek tehlikelere karşı önlem alan lösemili hastalara karşı toplumumuz maalesef iyi bir sınav vermiyor. Özellikle bu hastalığa yakalanan kişiler kendini toplumdan soyutlamakta ve insanların onlara soğuk bakmasından dolayı bireylerin üzerindeki bu hastalığın etkisi git gide artmaktadır.
LÖSEMİ BULAŞICI MIDIR?
Değerli arkadaşlar,
Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir. Onlar hassas oldukları için bizlerden gelebilecek hastalıklara karşı önlem amaçlı maske takarlar. O yüzden her maske takan her saçı dökülen hastalara karşı sanki bize de bulaşacakmış gibi onlardan uzaklaşıp onlara acıyarak bakmamalıyız.
UNUTMAYIN BULAŞICI OLAN LÖSEMİ DEĞİL, SEVGİDİR !!!